Hoe werkt WiFi?

Draadloos internet, iedereen gebruikt het tegenwoordig. Vind maar eens een huishouden dat geen WiFi heeft. Van surfen op internet en het streamen van video’s tot aan de printer en de babyphone. Ook binnen bedrijven is draadloos internet een must en iedereen herkent de frustratie die een trage WiFi verbinding kan oproepen.
Maar hoe werkt WiFi nu eigenlijk? In dit blog leest u meer over de techniek achter WiFi, de oorzaken van een langzame internetverbinding en tips om een optimale WiFi verbinding te realiseren.

Hoe komt de WiFi verbinding tot stand?

De meeste internetproviders leveren een modem bij uw internetabonnement. Het modem zorgt voor de internettoegang en een router verspreidt het signaal. In de router zit meestal een accespoint ingebouwd, welke via radiogolven gegevens verzendt naar het ontvangende apparaat. Vaak plaatst men het modem en de router in een (afgesloten) meterkast. Dit is niet de beste plek! De wanden van de meterkast zijn een extra barrière voor het signaal, waardoor deze zwakker wordt. Zet het modem bij voorkeur in de vrije ruimte en op afstand van elektrische apparatuur. Ook andere apparaten kunnen de internetverbinding belemmeren.

Een groter WiFi bereik

Vaak laat het bereik van de WiFi in huis of binnen het bedrijf te wensen over. Alles is juist geïnstalleerd en de verbinding is prima, maar helaas reikt het signaal niet ver genoeg. Meestal is dit zo’n 15 meter. Op zolder is het signaal onbetrouwbaar of ronduit traag en in de tuin heeft u vaak helemaal geen bereik. Het signaal wordt zwakker naarmate de afstand groter wordt en bovendien vormen muren en plafonds ook een obstakel. Natuurlijk wilt u overal in huis kunnen internetten en gelukkig zijn hier goede oplossingen voor. Een WiFi versterker of WiFi repeater herhaalt het signaal dat de router uitzendt. Door deze op een strategische plek te zetten vergroot u het bereik aanzienlijk. Een nadeel van de WiFi versterker is dat de kwaliteit van de internetverbinding soms te wensen over laat. Dit komt doordat de versterker het signaal niet tegelijkertijd kan ontvangen en verzenden, met een instabiele verbinding tot gevolg.

Een professioneel WiFi netwerk aanleggen

Een onbetrouwbare WiFi verbinding brengt vaak een hoop ellende met zich mee. U en uw medebewoners worden niet blij als het 10 minuten duurt om een filmpje te down- of uploaden. Binnen het bedrijf raken collega’s gefrustreerd omdat ze hun werk niet kunnen doen en klanten moeten eindeloos wachten omdat het mobiele pinapparaat geen verbinding maakt. Erg vervelend.
Deze problemen kunt u voorkomen door een professioneel WiFi netwerk aan te leggen. U kunt bijvoorbeeld preventief een onderzoek laten verrichten. Dit onderzoek, ook wel Wireless Site Survey genoemd, geeft inzicht in de benodigde dekking en capaciteit van het WiFi netwerk. Vervolgens kunt u een goed doordacht WiFi netwerk aanleggen met het juiste aantal accespoints op de meest strategische plekken.
Heeft u al een bestaand WiFi netwerk, maar werkt deze niet naar behoren? Een professional kan mogelijke oorzaken en belemmeringen opsporen. Denk aan storingen door het netwerk van de buren, onvoldoende accesspoints, of obstakels. WiFi is niet meer weg te denken uit ons leven en gelukkig valt dit met de juiste middelen en expertise op elke plek te realiseren.