Waarom een brandalarm en kerntrekbeveiliging verplicht is

Brandalarm

Met een brandalarm wordt zo vroeg mogelijk brand ontdekt. Een brandalarm gaat zo’n 10 jaar mee en kost rond de €30,- inclusief batterijen. Het is een technische levensduur dus het kan ook het geval zijn dat die eerder vervangen moet worden, in ieder geval om de 10 jaar. Bij een brandalarm is het wel belangrijk dat u af en toe hem stofvrij maakt. Door vervuiling en stof wordt de detectie van rook en brand minder nauwkeurig. De kans is dan ook groter dan een brandalarm sneller vals alarm geeft ook rook te laat detecteert. De meeste slachtoffers van een woningbrand gebeuren ’s nachts. ’s Nachts werkt het reukorgaan niet en wanneer u geen brandalarm heeft dan bent u dus te laat.

Als u een brandalarm wilt aanschaffen is het belangrijk dat die voldoet aan het Europese certificaat EN14604, dit raadt de brandweer ook aan.

 

Kerntrekbeveiliging

Bij een cilinderslot met kerntrekbeveiliging en kerntrekbeslag wordt het voor inbrekers onmogelijk gemaakt om makkelijk, snel en ongemerkt bij de cilinder te komen. Kerntrekbeveiliging kan je gemakkelijk herkennen aan het rechthoekige blokje met afgeronde randen. Dit blokje zit op de rozet of op het schild bij het cilinderslot. Wanneer uw deurbeslag kerntrekbeveiliging heeft kunnen de inbrekers niet gebruik maken van ‘kerntrekken’. Kerntrekken is momenteel de populairste inbraakmethode. Bij deze methode schroeft een inbreker een schroef in de cilinder en trekt deze met cilinder en al uit het slot. Op deze manier krijgt de inbreker eenvoudig toegang tot het slot. Bent u toe aan een nieuw brandalarm of anti-kerntrekbeslag? Neem dan gerust contact op met Slotenmaker Rotterdam.

 

Verplichting

Vanaf 1 juli 2022 is in iedere woning een rookmelder verplicht. Voor nieuwbouwhuizen was er sinds 2003 al een verplichting.

Per 1 januari 2016 is het volgens het Bouwbesluit verplicht om bij nieuwbouw woningen een kerntrekbeveiliging te laten monteren.

 

Vragen?

Komt u er niet uit, heeft u nog vragen of wilt u verder advies over het aanschaffen van een brandalarm en/of kerntrekbeveiliging? Contacteer dan onze klantenservice. Wij staan voor u klaar, dus voor al uw vragen en advies kunt u bij ons terecht. Dit is altijd vrijblijvend en er zitten geen extra kosten aan vastgebonden.